Sara Eelen: klimaatdichter op Schrijfdag en winnaar van de Debutantenprijs 2023

21 / 04 / 23

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Debutantenprijs 2023 toegekend aan Sara Eelen voor haar poëziedebuut Het nodige breken. Op de Schrijfdag deelt Sara haar ervaring tijdens de infosessie ‘De eerste keer: debuteren’ en geeft ze de workshop ‘Klimaatdichten: S.O.S. – Schrijven over systeemfalen’. 

 

Sara Eelen is dichter, essayist, videomaker en sociaal werker. Ze ziet poëzie in alles. Ze legt dit vast in film, foto, audio en tekst. Sara is een van de drijvende krachten achter de Klimaatdichters en Hart boven Hard. In het najaar van 2022 verscheen haar debuut Het nodige breken.

Tijdens de workshop ‘Klimaatdichten: S.O.S. – Schrijven over systeemfalen’ schrijven deelnemers zelf klimaatgedichten. Deelnemers leren hoe ze via de schoonheid van de taal de toekomst tastbaar maken, het perspectief van dieren en planten betreden en mensen raken voorbij de statistieken.

 

Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde

De Debutantenprijs wordt ieder jaar uitgereikt, afwisselend in de categorieën poëzie en proza, aan een schrijver van wie in de voorgaande jaren de eerste of eerste twee publicaties zijn verschenen.

 

“Soms kan één enkele regel voldoende zijn om de jury te overtuigen van literaire kwaliteit, belofte voor de toekomst en gevoel voor rake beeldspraak. In de debuutbundel Het nodige breken van dichter Sara Eelen trof ons deze typering: Hier, de pijn, als dierenpootjes in nat cement.

Juryrapport Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde

 

Het nodige breken van Sara Eelen is op de Schrijfdag te koop in de aanwezige boekhandel.